"Skvosty" minulosti, které se nerozpadnou

Zatímco Svaz sovětských socialistických republik se rozpadl, to, co během jeho existence vzniklo, přetrvává dodnes. Východní Evropa je bývalým režimem výrazně poznamenaná a Litva, největší ze tří pobaltských zemí, není výjimkou. Vilnius na zhojení těchto jizev úspěšně pracuje a postupně se přece jenom staví na nohy. Chcete-li ale k minulosti přece jen trochu přivonět (trochu víc,než v Čechách), určitě se do těchto končin někdy vydejte. A taky koukněte na moje "pokus" fotky :)

Tragickou budovu Slovenského rozhlasu v Bratislavě tato gigantická stavba sice nepřekoná, ale i tak mi obrovská aréna v hlavním městě Litvy napoprvé celkem vzala dech. A teď ani nevím, jestli v pozitivním nebo negativním slova smyslu. Prostě je to obrovský, opuštěný, starý a šedivý. Jo a trochu to připomíná rampu pro skejťáky. :)



Měly by se tu prý konat koncerty a sportovní akce už pomalu 40 let. Ačkoliv se dovnitř vměstná na 4400 lidí, tohle místo je pokaždé, když se zavítám, kouzelně prázdný. Stejně jako okrajová městská sídliště. Bydlí v nich sice spousta lidí, ale potkat je dá celkem zabrat.



Na začátku svého pobytu ve Vilniusu jsem bydlela v Green hotelu u Pilaité. V této oblasti se tyčí mnoho paneláků, které evidentně není za co opravit. Celkem ráda tudy projíždím na kole. Panuje tu totiž úplně jiná atmosféra, než v řadě pražských sídlišť.  


Návrat do padesátých let s McDonaldem.







Foto: Terezie Říhová, Pilaité aj. 2015 - Jo a všechna práva k fotkám si vyhrazuju :D

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Každý má právo být líný a Užupis to zaručuje ústavou

Putování z Rigy do Jūrmaly